Wednesday, August 25, 2010

Rasulullah's Diet

Ramadhan sering kali memperlihatkan kebanyakan orang akan berbuka mengikut nafsu semata-mata. Maka ramai juga yang terhukum oleh peniaga pasar Ramadhan yang mengejar keuntungan berlipat ganda tanpa mengira kualiti makanan.

Namun ramai juga yang mengamalkan pemakanan sihat dan berjimat-cermat. Kalau makan macam-macam benda nanti perut akan buat hal dan lebih teruk akan menjejaskan kesihatan untuk jangka panjang.

Bukan dalam bulan Ramadhan saja, namun kita hendaklah menjaga makan minum supaya kesihatan dapat dijaga. Rasullulah tidak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. InsyaAllah kalau anda ikut diet Rasullullah ini, anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

DON'T
Jangan makan SUSU bersama DAGING
Jangan makan DAGING bersama IKAN
Jangan makan IKAN bersama SUSU
Jangan makan AYAM bersama SUSU
Jangan makan IKAN bersama TELUR
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
Jangan makan SUSU bersama CUKA
Jangan makan BUAH bersama SUSU

DO
  • Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air es) setiap pagi. Mujarabnya Insya Allah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).
  • Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.
  • Rasulullah juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan).
"Tak caya? Cuba try test.."

1 comment:

  1. New Diet Taps into Pioneering Plan to Help Dieters Get Rid Of 15 Pounds within Just 21 Days!

    ReplyDelete